Fatura Nedir?
Fatura, satılan ürün veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere ürünü satan veya işi yapan kişi tarafından müşteriye verilen ticari bir belgedir. Faturanın en önemli işlevi müşterinin ödemesi gereken veya ödemiş olduğu bedeli ve bu bedelin ne için ödendiğinin ayrıntısını içeriyor olmasıdır. Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren en fazla yedi gün içinde düzenlenmelidir.
Açık Fatura ve Kapalı Fatura Farkı
Bahsedildiği üzere, fatura müşterinin ödemesi gereken veya ödemiş olduğu bedeli gösteren evraktır. Müşterinin bu bedeli ödeyip ödemediğine dair karine ise faturanın açık mı yoksa kapalı mı olduğuna göre belirlenir. Açık fatura en basit anlatımla, satıcının veya hizmet sunanın imza ve kaşesinin faturanın üst kısmında olduğu faturadır. Karine olarak, bu tip faturanın henüz ödenmediği sonucu çıkarılır. Ancak bunun aksinin kanıtlanması da mümkündür. Kendisine yöneltilen açık faturayı ödediğini iddia eden müşteri, bunu kanıtlamakla yükümlüdür. Kapalı faturada ise açık faturadan farklı olarak imza ve kaşe faturanın alt kısmındadır. Ticari hayatın teamülleri gereği böyle bir faturanın varlığı, üzerinde yazan bedelin ödendiği karine teşkil eder. Aynı açık faturada olduğu gibi burada da aksinin ispatlanması mümkündür. Kendi ihdas ettiği kapalı faturanın ödenmediğini iddia eden satıcı veya hizmeti sunan kişi, bunu kanıtlamakla yükümlüdür.
Fatura Ödenmezse Ne Olur?
Ticari hayatın barındırdığı en önemli risklerden biri, satılan ürün veya sunulan hizmetin karşılığı olan bedelin ödenmemesidir. Ancak elbette satıcının, elindeki faturanın üzerinde yazan bedelin ödenmesi için icra yoluna başvurması mümkündür.
Ödenmeyen Fatura İçin Faiz İstenebilir mi?
Alacağına geç kavuşan satıcı, elbette faiz isteme hakkına da sahiptir. Ancak bunun için öncelikle bazı prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Zira bir kimseden icra takibi öncesi için faiz istenebilmesi o kişinin Temerrüde düşürülmesine bağlıdır. Ödeme tarihi belli olmayan veya ticari nitelik barındırmayan borçlarda, borçlunun temerrüde düşürülmesi için o kişiye noter kanalıyla ihtarname gönderilmesi gerekir. Faturadan doğan bir alacağın istenmesi için de aynı prosedür geçerlidir. Faturada yazan bedelin geç ödenesi nedeniyle faiz işlemesini başlatmak isteyen bir kişi, borçluya noter kanalı veya iadeli taahhütlü mektup suretiyle bir ihtarname göndermelidir.
İhtarname ile Gönderilen Faturaya İtiraz Edilebilir mi?
Kendisine ödemesi için bir fatura ihtar edilen kişi, bu ihtarnameyi aldı tarihten itibaren 8 gün içerisinde Noter kanalı ile itiraz edebilir. Aksi takdirde faturanın içeriğini kabul ettiğine dair bir karine oluşur. Ancak bu süre içerisinde itiraz etmemiş olması, diğer tüm haklarının sona erdiği sonucunu doğurmaz. Zira bu faturaya edilen itiraz, ispat yükünün el değiştirmesi açısından önem taşır. İtiraza uğrayan faturanın, gerçek bir borcun varlığını gösterdiğini ispat yükü faturayı düzenleyen kişiye geçer. Bu nedenle kendisine fatura ihtar edilen kişi, bu faturaya itiraz etmezse kendisi borçlu olmadığını ispatla yükümlü olacakken; edeceği itiraz ile birlikte, borcun devam ettiğine dair ispat yükü karşı yana geçer.
Faturada Yazılı Bedel İçin İcra Takibi Yapılabilir mi?
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Sattığı bir ürün veya sunduğu bir hizmetin karşılığında satış bedelini alamayan kişi; bu sunduğu mal veya hizmet karşılığında ihdas ettiği faturayı genel haciz yolu ile takip vasıtasıyla icraya koyabilir. Üstelik faturanın, ihtar edilmesinin akabinde itiraza uğraması da buna engel olmaz. Ancak bir alacağın icraya konulması, onun mutlaka ödeneceği sonucunu da doğurmamalıdır. Zira icra takibinin yalnızca başlatılması yeterli olmayıp, sürdürülmesi de gerekmektedir. Bu nedenle her ne kadar icra takibinin başlatılması için Avukat varlığı zorunlu olmasa da, İcra Takibi ile amaçlanan sonuca ulaşabilmek için bir Avukat desteği almak sizlerin lehine olacaktır. Genel hatlarıyla bilgi verilen bu husus veya başka konularda, avukatlarımızdan hukuki destek almak için sitemizin iletişim bölümünü kullanabilir veya yüz yüze görüşmek için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. Randevu talebi için tıklayın.