Vasiyetnamenin Yerine Getirilmesi | Vasiyetnamenin Tenfizi Davası

Türk Medeni Hukukunda vasiyetname, kişinin ölümünden geçerli olmak üzere mirasçılarına veyahut belirlediği kişilere belirli bir mal varlığı bırakması amacıyla ikame etmiş olduğu ölüme bağlı bir tasarruf işlemidir. Vasiyetname resmi, el yazılı ve sözlü olmak suretiyle oluşturulabilir.

Gelgelelim, bir kimsenin malvarlığını vasiyetname ile kişi veya kişilere bırakmış olması malvarlığındaki unsurların kendiliğinden o kişiye geçmesi için yeterli değildir. Hukukumuz, vasiyetnamenin gereklerinin yerine getirilmesini bir dizi hukuki prosedüre bağlamıştır.

Vasiyetname, miras bırakının ölümünden sonra, görevli ve yetkili mahkemesinde açılır. Vasiyetname mahkeme huzurunda okunarak açılmış olur. Vasiyetnamenin açılması ile vasiyetnamede kendisine malvarlığı bırakılan kişiler vasiyet alacaklısı haline gelirler. Vasiyet ile bırakılan mal varlığının vasiyet alacaklıları adına hüküm ve tescili amacıyla vasiyet alacaklısının vasiyeti yerine getirilmesini isteme yükümlülüğü doğar.

Vasiyetnamenin açılmasının ardından içeriğinin yerine getirilmesine öğretide vasiyetnamenin tenfizi olarak adlandırılmaktadır. Vasiyetnamenin yerine getirilmesi vasiyetnamenin açıklanmasından ayrı bir işlem olup; vasiyetin yerine getirilmesi istenmedikçe vasiyet alacaklılarına bırakılan mal varlığı kendiliğinden bu alacaklılara geçmez. Vasiyetin Tenfizi yani vasiyetin yerine getirilmesi istenmesi davası, vasiyeti yerine getirmeyen vasiyet yükümlüsüne açılır. Bu kişiler aksi yönde hukuki işlemler yapılmadıkça kanuni mirasçılardır. Bu nedenle Vasiyetnamenin Tenfizi davasında davalılar genellikle vasiyetnamede yer almayan kanuni mirasçılardır.

Vasiyetnameye konu edinmiş mal; ev, arsa, tarla vb. gibi bir taşınmaz ise, vasiyet alacaklılarına intikali ancak tapuya tescili ile mümkündür. Bu sebeple, tescil yapılmadığı sürece vasiyete konu malvarlığının mülkiyeti vasiyeti yerine getirme yükümlüsü olan kanuni mirasçılara aittir. Hülasa, vasiyetnamedeki vasiyet alacaklısının vasiyet yükümlülerine karşı dava açarak, vasiyetnamenin Tenfizi ile bahse konu taşınmazın tarafına tescilini talep edebilir.

Vasiyetnameye konu edinmiş mal; para, ziynet vb. gibi bir taşınır ise, tapu tescil işlemi gibi bir sürece maruz kalkınmaksızın zilyetliğin tarafına teslimini talep edebilir.

Kısacası; vasiyetname ile kendisine bir malvarlığı bırakılan ancak kanuni mirasçılar tarafından bu malvarlığına kavuşması engellenen kişi, ilgili malvarlığına ancak vasiyetnamenin tenfizi davası sürecini yürüterek ulaşabilecektir.

Genel hatlarıyla bilgi verilen bu husus veya başka konularda, avukatlarımızdan hukuki destek almak için sitemizin iletişim bölümünü kullanabilir veya yüz yüze görüşmek için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. Randevu talebi için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir