Bu yazımızı okumadan evvel dilerseniz buraya tıklayarak Kamulaştırma Hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bir kimse kamulaştırılmış olan taşınmazını geri alabilir mi? Belli şartların sağlanması ile bu sorunun cevabı evettir. Taşınmazı, kamulaştırma ile devlet mülkiyetine geçen kimsenin, belli şartların varlığı ile “taşınmazı geri alım davası” açma hakkı vardır.
Öncelikle kamulaştırma için devletin ödeyeceği bedel kesin olarak belirlenmiş olmalıdır. Bedel; anlaşma yoluyla, itiraz etmeme yoluyla veya Hukuk Mahkemelerinde yapılacak Bedel Tespiti yoluyla kesinleşebilir.
İkinci olarak taşınmazın kamulaştırıldığı tarihten itibaren 5 yıl geçmiş ve bu 5 yıl içinde de taşınmaz üzerinde hiçbir tesis, inşa, kamuya faydalı alan vs. Yapılmamış olmalıdır. Söz gelimi idare(devlet), beş yıl geçmiş olmasına rağmen bu alana hiçbir şey yapmamış olmalıdır. Taşınmazını geri almak isteyen malik, bu beş yılın dolmasından itibaren ise 1 yıl içinde bu davayı açmak zorundadır. 1 yılın geçmesinin ardından artık böyle bir dava açma imkanı kalmaz.
Son olarak malik, taşınmazını geri alabilmek için; en başta devletin ona ödediği parayı yasal faizi ile geri vermelidir.
Geri alım davasında dava istisnai durumlar hariç olmak üzere kamulaştırmayı yapan idareye karşı açılır.
Genel hatlarıyla bilgi verilen bu husus veya başka konularda, avukatlarımızdan hukuki destek almak için sitemizin iletişim bölümünü kullanabilir veya yüz yüze görüşmek için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. Randevu talebi için tıklayın.