Kod 29 ile İşten Çıkarılmak Ne Demektir?

İşçi ile İşveren arasında kurulan İş Sözleşmesinin sona ermesi halk arasında işten çıkarma veya işten ayrılma olarak tanımlanır. Böyle bir durumda işveren, işçi ile arasındaki iş ilişkisinin sona erdiğini Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)’na bildirmekle yükümlüdür. Bu bildirim, maktu bir form üzerinden yapılır ve işten ayrılış nedeni de bir kod kullanılarak SGK’ya bildirilir. Kullanılan her bir kod, iş ilişkisinin sona erme nedenine karşılık gelmektedir. İşte 29 Kodu da bu iş ilişkisinin sona erme nedenlerinden biridir.

29 kodu, “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına gelmektedir. İşverenin işçisini bu kod ile çıkarabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II bendi kapsamında belirtilen fiillerden birini işlemesi gerekmektedir. Bu kod ile işten çıkarılan işçiye kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi hakları verilmemekte; bu işçiler işsizlik maaşı alamamakta ve sicillerindeki 29 kodu nedeniyle yeni bir iş bulmakta zorlanmaktadırlar.

Özellikle pandemi sürecinde, işten çıkarma yasağının istisnalarından birinin de 29 kodlu fesih olması nedeniyle; son dönemde bu türde fesihler artış gösterdi. İşverenler, işten çıkarmak istedikleri işçilerini; kanuni şartların oluşmamasına rağmen İş Kanunu 25/II bendine göre çıkarmaya ve dolayısıyla da bunu SGK’ya 29 kodu olarak göstermeye başladılar.

Ancak bu fesih türü, yalnızca, işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı bir tavır takınması halinde uygulanabilecek bir fesih türüdür. Ortada böyle bir durum yokken gerçekleşecek 29 kodlu bir fesih, hukuka aykırı durumdadır. Böyle bir durumda işçi, kanuni süreleri geçirmeksizin hukuki süreci başlatmak zorundadır. Aksi bir durumda, işçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi haklarından mahrum kalacaktır. İşçi; dava açarak işe iadesini veya iş güvencesi olmayan bir yerde çalışması halinde kendisine verilmeyen kıdem tazminatı ve ihbar tazminatlarını isteyebilir.

Genel hatlarıyla bilgi verilen bu husus veya başka konularda, avukatlarımızdan hukuki destek almak için sitemizin iletişim bölümünü kullanabilir veya yüz yüze görüşmek için ofisimizi ziyaret edebilirsiniz. Randevu talebi için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir